Szilva minden mennyiségben Szarvason

2022. szeptember 9. és 11. között rendezik meg a XXIV. Szarvasi Szilvanapo­ kat. A háromnapos rendezvény alatt minden a szilváról szól: süteményekkel, kézműves sörökkel, lekvárokkal és megannyi ínyencséggel találkozhatnak a gasztronómia szerelmesei. A Szilvanapok azonban nemcsak egy gasztronómiai fesztivál, a finomságok mellett a színvonalas kulturális programok is helyet kapnak. A rendezvény megálmodójával és szervezőjével, a Cervinus Teátrum igazgatójával, Csasztvan Andrással beszélgettünk.

1997-ben alapította meg a Szarvasi Szilvanapokat. Miben változott a fesztivál 25 év alatt?

Cs. A.: Az érdeklődők körének bővülésével két alkalommal is helyszínt váltottunk, hiszen a rendezvény egyre jobban kinőtte magát. Az alap megmaradt, hogy a szilvából készült süteményeket, lekvárokat és a szilva hozzáadá­ sával készült ételeket részesítjük előnyben a gasztrokulturális fesztivál kapcsán.

Hányféle helyszínen zajlanak az események?

Cs. A.: Az évek során kiderült, hogy nagy az érdeklődés a tematikus udvarok iránt. Két egy­ másra merőleges utcafronton másfél kilométer hosszan található meg a Szilvanapok kínálata, ebből a két utcarészből számos tematikus udvar nyílik: ilyen például a gyermekeket célzó Kölyök Udvar, amely a legkisebbek bábelőadásaitól a nagyobbak gyermekzenekarán keresztül sok­féle programmal várja az érdeklődőket, a város iskolái is itt mutatkozhatnak meg a tanév elején. Szeretnénk, ha a szarvasi diákok úgy nőnének fel, hogy tisztában vannak azzal, mi mindent tud adni a mezőgazdaság. A Civil Udvarban egy tucat civil szervezet mutathatja meg tevékeny­ségét, amik rendkívül aktívak, és rendszeres kapcsolatban vannak a Cervinus Teátrummal. A Szilvanapok egyik hozadéka, hogy egy szarvasi és egy szomszéd település, a békésszentandrási kézműves sörfőzde is szilvasört is készít, ennek kapcsán számos más, gyümölcsből készült kéz­ műves sört lehet megkóstolni a Kézműves Sörök Udvarában. A Borudvar már a felnőtteket szólítja meg elsősorban, a pálinka és a pálinkakóstolás lehetőségéhez gasztronómia kiegészítés is társul. A gasztronómiát a szarvasi szakképző intézmény szakácsai, pincérei biztosítják. Visszatérő ven­dégünk Prohászka Béla mesterszakács, aki a centrumban két és fél napon keresztül szilva lekváros, aszalt szilvás és más egyéb szilvás ételek készítésével látványkonyhaszerűen fogadja a vendégeket, az ínyencségeket kisebb adagokban megkóstolhatják a látogatók. Tematikus helyszí­nünk még a szarvasi Zebra Club, ahol fiatal zenészek mutatkozhatnak be a rendezvény teljes idejében, olyan tehetségeket fedeztek itt fel, akik ma már ismert koncertező zenekarként járják az országot. Emellett van központi fesztiválsátrunk, ahol számos színpadi programmal, különböző műfajú színpadi eseményekkel várjuk a vendége­ket: lesz süteményverseny, pálinkaminősítő, kira­kodóvásár, amelyek egy része valamilyen módon kapcsolódik a gasztronómiához. Külön lekváros utcánk van, ahová háromgenerációs családokat várunk, a tematikus udvaroknál kisebb, meghit­tebb belső udvarokkal szeretnénk a nagy feszti­vál forgatagában egy kis nyugalmat biztosítani számukra. A baráti társaságok szeretnek leülni, beszélgetni, osztálytalálkozókat és érettségi találkozókat szerveznek a Szilvanapokra. Sokan azt mondják, a Szarvasról elszármazottak talál­kozójává is vált a rendezvény.

Az ország minden tájáról érkeznek látogatók, vagy inkább a helyiek lelik örömüket benne?

Cs. A.: Kérdőíves felmérésünkből az derül ki, hogy ma már a közönség több mint 50%­a vidéki.
A helyiek ilyenkor várják haza a gyermekeiket, uno­káikat Budapestről, akár külföldről is, ezen felül a közönség több mint 50%­a úgy jön a környező nagyvárosokból, Debrecenből, Kecskemétről, Szegedről vagy Budapestről, hogy nincs rokoni kötődése a városhoz. A természeti értékeink meg­ ismerése, például a Holt­ Körös, a Szarvasi Arboré­tum vagy a Nemzeti Park külön látnivalót képez a Szilvanapok forgatagán kívül.

Idén is impozáns nyitóeseménnyel indítják a fesztivált?

Cs. A.: Nagyon jó bevált gyakorlat, hogy a Szar­ vasi Vízi Színház parkolójából indítjuk a felvonu­lást: fúvószenekar, gólyalábasok, mazsorett­ csoport, művészeti csoportok, férfikórus, tánco­sok képezik a felvonulók részét, és azok a civil szervezetek, akik ott vannak a Civil udvarban: Szarvasi Méhész Baráti Kör, Szarvas Város Bará­ tainak Köre, Mozgáskorlátozottak Egyesülete, Roma vagy a Szlovák Kisebbségi Önkormányzat és közösségeik, még hosszasan sorolhatnám. A felvonulás rendkívül látványos, ehhez kapcso­ lódnak a város testvérvárosi delegációi, illetve a testvérvárosokból érkező művészeti csoportok is. Egy kilométer hosszú forgataggal vonulunk be a fesztivál fő színpadához, el lehet képzelni, hogy péntek délután önmagában már a felvonulókkal benépesül a Szarvasi Szilvanapok.

Milyen koncertek színesítik a programot?

Cs. A.: Érkezik a Váradi­Botos Café, a Zenevonat LGT, a Dívák, Korda Gyuri bácsiék és a Csík Zenekar. A tematikus udvarok kínálatával együtt közel 50 program várja az ideérkezőket, a www.szilvanapok.hu honlapon pontos tájékozta­tást lehet kapni a részletes programkínálatról.

Mi a Szilvanapok legfontosabb hozadéka?

Cs. A.: Szeretnénk megmutatni, hogy Békés megye Magyarország éléskamrája. Az Iparka­ mara Idegenforgalmi és Turisztikai Bizottságá­val jó néhány gasztronómiai fesztivált támogat­ tunk, mint például a Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt­ és Túrófesztivált, a Dinnyefesztivált Med­gyesegyházán, a Csabai Kolbászfesztivált, a Gyulai Pálinkafesztivált és az orosháza ­gyopá­rosfürdői Kenyérünnepet. Úgy lehet egy hosszú hétvégét Szarvason pihenéssel, szórakozással, kikapcsolódással eltölteni, hogy a fesztivál során megismerjük Békés megye gasztronómiáját. 

NAGY KLAUDIA

Forrás: Pesti Műsor