Prohászka Béla a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke, Venesz díjas Olimpiai Aranyérmes Mesterszakács
Miért jó ezen a gasztrofesztiválon jelen lenni?
Azért nagyon jó, mert olyan ételeket készíthetünk, amelyek egy térség meghatározó alapanyagából készül, mely nem más, mint a szilva, ami igazi hungarikummá érett. Ezt a sokoldalú gyümölcsöt, mint alapanyagot sokan alig ismerik a szakmában és a háztartásokban egyaránt, Első sorban szilvapálinkaként, szilvalekvárként, szilva befőtt vagy szilvás gombócként van a köztudatban. Ezen a fesztiválon lehetőség van több féle ételkülönlegességet elkészítenünk és megkóstoltatnunk a nagyközönségnek. Mindezt: különféle húsokkal, gyümölcsökkel, zöldségekkel, változatos fűszerekkel, fűszernövényekkel…
Mi a Kedvenc Szilvás étele és Miért?
Rozéra sült kacsamell paprikás-aszalt szilvás raguval. Színekben, illatban és ízekben hihetetlen gazdag étel.
Miért jó szilvával ’dolgozni’, főzni?
Rendkívül sokoldalú gyümölcs, több mint 16 féle fajtája létezik, melyekből levesek, főételek és desszertek is készíthetők. Merjük elereszteni a fantáziánkat…
Legjobb szilvanapi momentuma?
A legelső, amikor meghívtak rá. 🙂
Az idei látványkonyhát miért lesz érdemes meglátogatni?
A Látványkonyhában – a szilva mellett a fő alapanyag a csirke, a kacsa, a pulyka, a sertés és a harcsa lesz. A szilvát sokféle formában használják majd fel: frissen, aszalva, cibere, lekvár és pálinka, valamint szilvás sör formájában. A két nap alatt 25-30 féle különböző étel készül. Köretként 20 különböző fajtájú rizst kínálnak majd, köztük vörös rizst, vadrizst és jázminrizst is.
A vendégeknek általában azok az ételek ízlenek a legjobban, amelyekben egy kicsit az illatokkal is játszunk, például szegfűszeget, fahéjat, mézet, esetleg fokhagymát használunk ízesítésre – mondta a mesterszakács.