Nyersen:
Augusztus és szeptember magasságában legjobb, ha nyersen fogyasztod a szilvát, hiszen ebben a formában tartalmazza a legtöbb vitamint, ásványi anyagot.
Lekvárként:
A téli hónapokban lekváros kenyér, barátfüle vagy gombóc formájában fogyaszthatod a szilvát. A gyümölcs így is megőrzi a benne lévő emésztésserkentő hatású szorbitolt, valamint rosttartalmát.
Aszalt szilvaként:
Az aszalt szilvában ugyanazt az értéket megtaláljuk, de sűrítve. Különösen ott van nagy szükség rá, ahol nem fogyasztanak elegendő zöldséget és gyümölcsöt, hogy folyamatosan tisztítsák a vért. Az aszalt szilvát megfőzzük vagy éjszakára leáztatjuk, és a levét megisszuk. A leáztatott szilvalé az egyik leggazdagabb forrása a vasnak, kalciumnak, magnéziumnak és foszfornak. Fogyassz belőle minél többet az idénygyümölcsöket nélkülöző hónapokban!
Szilvasajtként:
Sűrű szilvalekvárt főzünk (addig kell főzni, míg a kanál megáll benne). Ekkor tegyünk bele citrom- és narancshéjat, fahéjat, szegfűszeget, egész mandulát (héja nélkül) vagy ahelyett negyed gerezd diót. Ha teljesen kihűlt, nedvesített nyújtódeszkán szaggassuk tetszés szerinti darabokra, és meleg helyen, nappal meleg levegőn, kint a szabadban szárítsuk meg. Finom csemege.