Erdős Hanna

Miért jó szilvával ’dolgozni’, sütni?

2016-ban először voltam a szilvanapokon a zsűriben, örömmel teszek eleget idén is a meghívásnak. Együtt zsűrizek  Urbán Ildikó mestercukrásszal, kedves kolléganőmmel. Nagyon tetszett tavaly az a kis kiadvány, amiben megjelentették az előre leadott recepteket, mindenki számára elérhetővé tették, ezzel is népszerűsítve a szilvát.

Mi a Kedvenc Szilvás süteménye és miért?

A klasszikus hájas tésztából készült szilvalekváros papucs, vagy a tepertős papucs, hókifli szilvalekvárral. Ezek gyermekkorunk ízei. De maga a szilva sokféleképpen felhasználható, pl.: nyersen egyszerű kevert bögrés sütibe, gyümölcstortára, aszalva gyümölcskenyérbe, stb.

Legjobb szilvanapi pillanata?

Viszonylag olcsó, egyszerű gyümölcs, könnyen beszerezhető, szinte minden kertben megtalálható.könnyen és sokféleképpen tartósítható, pl. lekvár, befőtt, aszalás. Kitűnő lekvárt készítenek belőle a téli hónapokra, de befőzésre is alkalmas. A hullott szilvából készítik a hungarikumnak számító szilvapálinkát és a szilva adja a legjobb aszalt gyümölcsöt. Fogyaszthatjuk nyersen, kedvelt főzve, gyümölcslevesekben is. Az aszalt szilva kitűnő rágcsálnivaló, de jól illik egyes húsételekhez, különösen a vadakhoz. Az aszalt szilvában is megvan, ami a friss gyümölcsben, ráadásul töményebben.