Babák Mihály élményei

Mit jelent Ön számára a szarvasi Szilvanapok?

Hagyományt, találkozásokat, együttléteket, jókedvet, vidámságot. Ma már nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez a város legnagyobb fesztiválja, ami a szarvasi keretekből kilépve előbb térségi, majd lassan országos fesztivállá nőtte ki magát.

Erre a napra hazajönnek az elszármazottak, megtelnek a szálláshelyek és kezdetét veszi egy olyan hagyományőrzésre alapozott fesztivál, ahol a jókedv és a vidámság a meghatározó, s erre épül minden más. Üstökben fő a lekvár, aminek az illata átjárja a várost, s közben a művészeti ágak mind megjelennek, szolgálva a szórakoztatását kicsiknek és nagyoknak.

Mi a kedvenc szilvás étele és miért?

Az első és egyik legfontosabb a derelye, a második, de szinte ugyanolyan fontos a tepertős tésztából készült lekváros papucs.

Ezek gyerekkorom meghatározó ételei és süteményei voltak. Még most is érzem a számban annak az ízét, amit édesanyám készített, de szerencsére a feleségem is nagyon finoman készíti őket.

Mit ad ez a gasztrofesztivál a városnak?

Segíti azt, hogy az itt élők jobban érezzék magukat, hogy egy kicsit kiszakadjunk a hétköznapokból, hogy egy kicsit ünnepeljünk, mókázzunk. Ezen kívül persze hagyományosan kedvez az idegenforgalomnak is, hiszen ilyenkor mindig „teltház” van.

Legjobb szilvanapi momentuma?

A fesztivál két napján a mesterszakácsok segítségével én is főzök ebédet a látogatóknak. Ez egy picit túlzás, de mégis igaz, hiszen egy látványkonyhában előbb a testvérvárosaink delegációi, majd a járás polgármesterei, végül vasárnap délben én készítek ételeket, melynek legfontosabb alapanyaga mindig a szilva.

Közben van lehetőség beszélgetni az emberekkel, alkalom a személyes találkozásra is, és az sem utolsó szempont, hogy dicsérik a főztömet, aminek a receptje és elkészítési módja a helyszínen elleshető.

Szeretettel várunk mindnekit 
a Szarvasi Szilvanapokra!

Babák Mihály
Szarvas Város Polgármestere