Aszalt szilvával az egészségért

KÖZISMERT, HOGY AZ ASZALT SZILVA ENYHÍTI A SZÉKREKEDÉST, 
ÉS VÉD A BETEGSÉGEK ELLEN. NÉHÁNY PLUSZ INDOK A SZILVA MELLETT.

Nem vagy nagy rajongója a szilvának? Nem vagy egyedül! A 25 és 54 év közötti nők negatívan reagáltak az aszalt szilvára, ezért megváltoztatták „szárított” szilvára a nevet. És működött! Ennek a szuperédes lila gyümölcsnek a fogyasztása az egekbe szökött. Nem meglepő, hogy székrekedést csökkentő hatása miatt nem volt közkedvelt étel.

Az aszalt szilva (vagy szárított szilva) nagyon hasznos emésztési panaszok orvoslására, mint hashajtó. Rostokat, és szorbitot tartalmaz, ami egy cukoralkohol, mely lazítja a székletet, hashajtó vegyülete pedig a difenil izatin. Másik előnye, hogy ez az édesség csak 30 kalóriát tartalmaz és számos más egészségügyi előnnyel bír.

Véd az olyan betegségekkel szemben, mint a rák

A szilva nem csak a szabad gyököket védi az agyban, de az olyan krónikus betegségeket is segít megelőzni, mint a szív- és érrendszeri betegségek és a rák. Az aszalt szilva nagy mennyiségben tartalmaz növényi tápanyagokat. Különösen magas két egyedi fitonutriens tartalma: neochlorogenic és klorogénsav. Számos tanulmány igazolja, hogy a szilva segíti elkerülni a sejtek sérülését. A fitonutriensek roppant fontosak a sejtek és az agy számára. Ezek a vegyületek gátolják a koleszterin, az LDL oxidációját a szervezetben, így előzheti meg a krónikus betegségeket.

Segít megelőzni a 2-es típusú cukorbetegséget és elhízást

A szilva és aszalt szilva magas oldható rost tartalma segít stabilizálni a vércukorszintet. Az oldható rost lassítja az étel kiáramlását a gyomorból, ezzel késlelteti a cukor felszívódását a véráramba. Ezen kívül növeli a szervezet inzulinérzékenységét. A szilvában található oldható rost segíti az étkezés során az eltelítődést, ezzel akadályozza a túlevést és hízást.

Segít a koleszterinszint csökkentésében

Az oldható rost, melyről már szó volt, a koleszterinszintet is segíti szabályozni, mert magában szívja a felesleges epét. A májban a koleszterinből epe lesz, hogy megeméssze a zsírt. Amikor aszalt szilvát eszünk, a koleszterinből epét kell gyártani a szervezetnek, hogy megeméssze: több epe, kevesebb koleszterin.

Javítja a csontok egészségét

A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a szilva a leghatékonyabb gyümölcs, mely a csontritkulás megelőzésében és kezelésében részt vesz, mert gazdag forrása a phenoic és flavonoid vegyületeknek.

Remek K-vitamin és béta-karotin forrás

Egy 2013-as tanulmány szerint a béta-karotin ténylegesen képes boldogabbá tenni az embereket. Ezen kívül abban is segít, hogy lekösse a szabad gyököket, vagyis visszafordítja az öregedés folyamatát. A K-vitamin együtt harcol a béta-karotinnal az öregedés jelei ellen, de hátráltatja a csontritkulást és fokozza a vérkeringést.

A cikk forrása: wellnesscafe.hu